Het mobiele vacuüm

Er gaat niks boven het feit om op zaterdagochtend onder het genot van een kopje koffie de krant eens door te nemen en soms staan er best wel leuke stukjes in. Zoals ook vandaag in het Algemeen Dagblad waarbij er een artikel is geplaatst over gebruik van een mobiele telefoon of eerder de verslavende werking van mobiele telefoons. De journaliste kwam tot de ontdekking dat ze eigenlijk wel trekjes van verslaving begon te vertonen en besloot om 12 dagen lang haar mobiele telefoon uit te zetten en in de kast te doen.

Bij dit experiment liep ze al gauw tegen twee praktische problemen aan zoals dat andere niet verwachten dat de tegen partij niet altijd bereikbaar is wat oa voor werk, maar ook privé de nodige dilemma’s op werpt. Want voor sommige partijen is e-mail al te traag en indirect, maar vage afspraken maken is er ook niet meer bij. Helaas ook wat wrijving om de simpele reden dat andere niet meer in controle zijn over wanneer ze jouw kunnen bereiken, maar zijn overgeleverd aan jouw keuzes. En hoewel dit eerst door de journaliste werd gezien als een uitdaging, wordt dit nu gezien als een bevrijding. Een bevrijding om niet meer te worden gedreven door andere, maar door jezelf en je eigen keuzes.