Sicko

SickoDe film Sicko is gemaakt door de Michael Moore welke ook oa Fahrenheit 9/11 heeft gemaakt. En hoewel Fahrenheit 9/11 misschien politiek gevoeliger lag heeft Michael bij deze film uit voorzorg het origineel laten opslaan in Canada en oa online geplaatst uit angst om de mond te worden gesnoerd.

Of het daadwerkelijk zover zou komen is natuurlijk de vraag, maar de impact van deze film kan weleens groter zijn dan vele doen vermoeden. Bij het zien van de film begin valt ook langzaam het beseffen waarom hij mogelijk vreesde dat de film werd verbannen uit de Verenigde Staten, want de film gaat verder dan terreur. Deze film gaat over de mensen welke denken gedekt te worden door de gezondheidszorg, maar helaas bedrogen uitkomen.

Ook mensen die zich hebben ingezet bij 9/11 worden niet ontzien door het winst gedreven zorgstelsel in de Verenigde Staten. Sommige van deze mensen doen dan ook een hartverscheurende ontdekking op Cuba en beseffen zich hoe bitter de pil daadwerkelijk is. Hetzelfde geldt voor Michael die zelf oa Canada, Engeland en Frankrijk bezoekt om er achter te komen dat de Fransen het misschien helemaal niet zo slecht voor elkaar hebben.

Hoewel zulke films natuurlijk altijd met de nodige nuchterheid moeten worden bekeken kan niet worden ontkent dat privatisering soms een slechte oplossing is of je moet er veel geld aan kunnen verdienen. En dan te bedenken dat ons zorgstelsel in Nederland dezelfde kant opgaat, want het moet wel betaalbaar blijven en natuurlijk de patentwetgeving voor de medische wereld in stand houden. De vraag wordt natuurlijk dan ook wanneer komt deze film op televisie en zet het mensen aan het denken.