Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry Potter and the Order of the PhoenixNa lang wachten kwam de film Harry Potter and the Order of the Phoenix eindelijk in de bioscoop, maar is het de moeite waard? De film heeft zeker een amusements waarde voor de mensen die voorgaande films ook hebben gezien, maar daar blijft het ook bij.

De verfilming van de Harry Potter serie is net zoals Lord of the Rings lastig, want er is veel stof om te bestrijken en het verhaal moet wel blijven kloppen. Een ander feit blijft dat je niet alles kan verfilmen door tijdgebrek of omdat sommige passages zijn geschreven om de fantasie van de lezer te prikkelen om te blijven lezen. Hier komt ook een probleem, want de eerste boeken waren nog beperkt qau stof, maar naarmate de serie verder kwam nam de complexiteit van het verhaal toe. Als beeldvorming zijn het voorleesboek van deel 5 ruim drie keer zolang als van deel 1.

De verfilming heeft dus ook stevig moeten knippen in het verhaal wat voor veel boeklezers een zware teleurstelling zal zijn, want nu blijft alleen de hoofddraad van het verhaal over zonder ondersteunende verhaallijnen. Dit fenomeen was bij deel 4 ook al merkbaar, maar is door de complexiteit alleen maar toegenomen bij de laatste verfilming. Dit doet mij twijfelen of ik persoonlijk nog naar de verfilming van de volgende delen ga kijken als deze beschikbaar komen.

Met de bovenstaande twijfel komt ook langzaam de vraag of complexe verhalen zich nog wel op beeld laten vangen. Ik heb persoonlijk veel meer plezier beleeft aan de boeken van Harry Potter dan aan de films. Zijn het eigenlijk nog wel verfilmingen of is het eigenlijk een ander verhaal wat wordt uitgebeeld. De toekomst zal ons leren waar de men voor gaat kiezen bij het verfilmen van boeken, maar voor de Harry Potter serie is het helaas al te laat en zijn de tanden van commercie zichtbaar.