Is geld wel rijkdom of toch schuld?

Je zou zeggen met alle banken die zoveel minder winst maken omdat ze verliezen moeten afschrijven dat er toch problemen moeten ontstaan. Maar zijn het wel daadwerkelijk verliezen of toch vooraf verwachten winsten die nooit zijn gekomen? Bij het laatste zou je dus kunnen spreken dat geld eigenlijk een verschuldiging is en dat banken winst maken door andere schuldbekentenissen te laten tekenen.

Kennen we dit trouwens niet van Enron? En waarom wordt is veel landen verplicht om geld gedrukt door een overheid te accepteren als vertegenwoordiger van waarde. Is geld eigenlijk nog wel het universele betaalmiddel van wat het eigenlijk was en hoe past het in het moderne consumeringsplaatje cq cyclus. Zit er meer achter de huidige kredietcrisis dan we nu denken en hebben we wel van de jaren ’30 geleerd?

Is geld nog wel rijkdom of toch een vertegenwoordiger van schuld? Wordt het niet eens tijd om na te denken over de toekomst en te bepalen wat echt belangrijk is. Nu wordt wel langzaam het moment om te kiezen, want de wereld gaat steeds meer naar een consumeringseconomie toe waarbij middelen als auteursrecht verlengingen, digital restriction management en terrorisatie van bedrijven en particulieren door vertegenwoordigers van de software- en entertainmentindustrie oa niet wordt geschuwd.