Blijven upgrade of toch maar niet

Als ik Ubuntu Brainstorm bekijk bijvoorbeeld dan zie ik veel mensen die altijd de laatste versie willen hebben zonder enige duidelijke aanwijzing behalve dat het nummertje hoger is. Het is ook iets wat ik regelmatig zag op usenet bijna elke keer als Debian Stable werd genoemd. Maar het is ook iets wat al een paar jaar te horen is bij elke release van GNOME bijvoorbeeld, want ze verwachten altijd een killerapp die hun leven gaat veranderen.

Maar misschien is deze killerapp er al lang en kijkt iedereen er overheen. Wat als de killerapp juist hetgene is waar je naar kijkt en gebruikt. Wat als de killerapp nu eigenlijk de vrijheid is die je hebt gekregen en niet meer afhankelijk bent van een eindeloze upgrade cycle? De jacht naar de laatste versie om mogelijk je problemen op te lossen. De jacht naar de laatste werkende serialnumbers of crack om iets aan de praat te krijgen of te houden.

Je ziet dezelfde jacht bij computers waar men altijd de laatste en snelste machine wil hebben, maar waarom? Je messanger wordt er echt niet beter van. Je spreadsheet wordt niet echt mooier van meer frames per second. Maar het maakt de verkoopcijfers van sommige partijen wel heel erg interessant en is dat een reden om maar elke keer de marketeers te blijven volgen?

Ja ik geef toe dan meer soms altijd beter lijkt, maar soms kan minder juist meer zijn. En misschien dat hier ook juist de kracht van vrije software ligt zeker als we naar sommige projecten kijken welke redelijk volwassen en compleet beginnen te worden. Het is misschien jammer om te zeggen, maar het spannende en de magie van vrije software begint langzaam te verdwijnen. Een nieuw tijdperk wordt nu wel langzaam ingeluid gelukkig en nieuwe uitdagingen ontstaan.