Een nieuw tijdperk

Nog amper drie maanden en dan is de OV-chipkaart ingevoerd in de regio Rotterdam en binnenkort wil met ook aan de slag met het electronisch patiënten dossier. En natuurlijk niet te vergeten de tolpoortjes op alle wegen (ze staan al circa twee jaar data te verzamelen in sommige gebieden) en de bewaarplicht voor telecom- en internetproviders. Ook de evaluatie van de identificatieplicht, iets wat veel partijen beschouwen als een draagplicht terwijl het een toonplicht is, laat op zich wachten.

Nu kan je aan al deze punten zelf niet meer doen dan brieven schrijven, tegen stemmen en burgelijke ongehoorzaamheid als laatste redmiddel. Helaas blijken veel mensen weinig te beseffen wat de impact is van al deze veranderende wetgeving en ik vraag me af of de politiek zelf ook nog wel het overzicht heeft. Maar ook werken veel mensen zelf graag mee aan het publiek maken van hun priveleven.

De eerste vorm van het publiek maken is bijvoorbeeld via Hyves waarbij je toekomstige baas je ziet feesten met schaarsgekleden dames of je voor de zoveelste keer een plantenbak ziet bemesten. Of je huidige collegae die op Hyves moeten zien dat je eigenlijk niet echt ziek was en dat het weekend toch best gezellig was in de kroeg toen ze bezig waren om je werk weg te werken.

De tweede vorm van het publiek maken is bijvoorbeeld om iemand te pesten of om misbruik te maken. En helaas is hier de jaloerse ex met photoshop nog steeds een voorkomende actie, maar ook het plaatsen van bij je adresgegevens of je telefoon bij een obscure advertentie.

Beide acties zijn eigenlijk voldoende om iemand tegenwoordig de grond in te boren voor de rest van zijn leven. De mensen achter de tweede vorm beseffen dit ook maar al te goed, maar de mensen van de eeste vorm niet. Een bekende reactie is dan ook dat ze wel even een week voordat ze gaan soliciteren alles van Hyves af halen, maar of dat ook zo makkelijk is valt te bezien. Zoekmachines als Google, Yahoo en MSN ijlen altijd na en organisaties als the Internet Archive doen goed hun best om al je krabbels te vereeuwigen voor de toekomst.

Een nieuw tijdperk lijkt ook langzaam te zijn aangebroken waarin de donkere kant van Internet en de digitale wereld zich verhullen. Ik vraag me ook af wanneer we concrete voorbeelden in de maatschappij beginnen te zien. Misschien zit hier ook een goed verhaal in voor een journalist of schrijver aangezien dit de komende jaren een belangrijker onderwerp begint te worden.

Published by Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.