Free as in Freedom

Soms is een idee niet uit te leggen in een paar zinnen, maar heb je daar een heel boek voor nodig. Zo ook de gedachte achter vrije software en wat daar aan te grondslag ligt. In het boek Free as in Freedom, wat ook te lezen is op Wikisource, wordt aan de hand van het levensverhaal van Richard Stallman vertelt waarom vrije software belangrijk is.

In het boek wordt oa ingegaan over hoe Stallman met computers in aanraking kwam, maar ook met zijn eerste gesloten software en de beperkingen die dit met zich meebracht. Ook wordt goed ingegaan waarom het belangrijk is om het over vrije software en geen open software te hebben hoewel de marketingterm tegenwoordig open source voorschrijft.

Maar de echte klapper van dit boek is zit in de epilogue waar oa uit de doeken wordt gedaan hoe dit boek tot stand is gekomen en dat er voor uitgever O’Reilly is gekozen. Het vat ook meer dan goed samen waar dit boek, maar ook de Free Software Foundation voor staan. Het is dan ook zeer zeker aan te raden om te lezen voor een ieder met een achtergrond of interesse in de ICT of juridische wereld.

Published by

Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.