GNOME, MD en DeviceKit

Met de introductie van DeviceKit werden dingen zoals notificatie van defecten aan harddisks ineens mogelijk geworden. Hardware werd toegankelijk voor userland zonder smerige hacks of setuid executables. Voorzieningen om deze notificaties weer te geven werden onderdeel van GNOME bij release 2.28.

Alleen wanneer zie je die notificaties? Achter deze vraag ben ik recentelijk gekomen, want hoewel de RAID weer in orde was besloot een disk om toch een paar extra herallocaties van sectoren. MD besloot om de disk weer uit de RAID-set te gooien en DeviceKit zag dat de threshold van de leverancier voor deze disk werd overschreden. Zolang de disk zichtbaar is blijft de waarschuwing zichtbaar voor de gebruiker tenzij hij of zij deze notificatie uitzet.

Gebruikers krijgen tegenwoordig tijdig een waarschuwing als er structurele fouten optreden en geeft ze een kans om preventief aan de slag te gaan. Zeker met veel disken die je gewoon kan laten omruilen als ze binnen de garantieperiode zitten. Sommige mensen kiezen daar blijkbaar niet voor, maar daar heb ik aan het einde van de dag ook geen medelijden meer mee.

Hoewel de data op de disk was geencrypt met LUKS loopt er nu toch een wipe sessie om de disk een aantal keer te overschrijven met random data. Hierna kan deze terug naar de leverancier en is het wachten op een nieuwe. Dit heeft me ook aan het denken gezet of er plugins voor Nagios zijn of dat ze nog geschreven moeten worden.

Published by

Hans Spaans

Unix & security consultant with a passion for Linux, Solaris, PostgreSQL, Perl and network services, but also a strong believer in open and free source, standards and content.

2 thoughts on “GNOME, MD en DeviceKit”

  1. Set a mark in the Don’t warn me if the disk is failing-checkbox just above the attributes

    Dat is idd vragen om problemen ja.

    Overigens, iets totaal anders, al eens bekeken hoe wordpress omgaat met tab bij het plaatsen van een reactie als je fastfox gebruikt? Je krijgt dan heel veel formulieren. Voor nu zal ik maar netjes op Reageer klikken en niet op drukken…

Comments are closed.